Advokatens Roll- Om Ändamålsenlig Rollfördelning I Mål Om Tvångs

kr599.00

Köp nu!

Artikelnr: 1061600199537352 Kategorier: ,

Beskrivning

Författarna tar avstamp i den idé om roll­fördelning mellan rättegångens aktörer som genomsyrar den kontradiktoriska processen. Utifrån rätten till en rättvis rättegång problematiseras den rollsammanblandning som följer av att advokater i LVU-mål (lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga) förutsätts agera både som barnets juridiska biträde och som dess ställföreträdare.
I boken visas empiriskt att advokater för barn i LVU-mål tenderar att ikläda sig rollen som barnets beskyddare genom att hävda sin egen uppfattning om barnets objektiva intresse framför barnets ­subjektiva vilja. En sådan processföring ( best interests representation ) är visserligen förenlig med lagstiftarens avsikter, men medför problematiska rollkonflikter. Författarna argumenterar för att advokater i högre utsträckning bör anamma en traditionell advokatroll ( expressed interest representation ) även i relation till svaga och utsatta klienter.
Sebastian Wejedal är doktorand i processrätt vid Juridiska institutionen, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och Allison Östlund är doktorand i EU-rätt vid the Faculty of Law, Economics and Finance vid University of Luxembourg.

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “Advokatens Roll- Om Ändamålsenlig Rollfördelning I Mål Om Tvångs”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *