De Politiska Spelreglernas Betydelse – Fyra Studier I Författningspolitik

kr213.00

Köp nu!

Artikelnr: 1061600158998044 Kategorier: ,

Beskrivning

Den folksuveränitetsprincip som ligger till grund för det demokratiska styrelsesättet innebär att all offentlig makt utgår från folket. Demokratin är en ordnad form för maktutövning och den demokratiska processen organiseras genom en uppsättning spelregler.
Denna bok samlar fyra studier som på olika sätt analyserar de politiska spelreglernas betydelse. Dessa undersökningar har fungerat som underlag för slutsatserna i Demokratirådets rapport (Demokratins grundlag), men de har så stort självständigt intresse att de publiceras i bokform. Läsaren får därmed en inblick i aktuell forskning om demokratins konstitutionella förutsättningar.
Birgitta Swedenborg (nationalekonom och forskningsledare vid SNS) redovisar en omfattande ekonomisk forskning om effekterna av valsystem, folkomröstningar, decentralisering och parlamentets organisering.
Allen Schick (professor vid universitetet i Maryland och forskare vid Brookinginstitutet i Washington) diskuterar, med utgångspunkt i amerikanska erfarenheter, hur folkvalda politiker kan få ett sakligt och kvalificerat underlag för sina beslut.
Lauri Karvonen och Björn Grönholm (statsvetare vid Åbo Akademi) visar att ett nytt valsystem skulle få dramatiska konsekvenser för svensk politik.
Magnus Enzell (fil.dr i statskunskap vid Stockholms universitet) går igenom ett århundrades författningsdebatt och gör en kartläggning av Sveriges konstitutionella kultur.
Boken har redigerats av Olof Petersson, forskningsledare vid SNS.

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”De Politiska Spelreglernas Betydelse – Fyra Studier I Författningspolitik”

Din e-postadress kommer inte publiceras.