Det Stora Kalaset

kr133.00

Köp nu!

Artikelnr: 1061600165104064 Kategorier: , ,

Beskrivning

John Steinbecks klassiska roman DET STORA KALASET ges ut i nyöversättning av Einar Heckscher. Berättelsen utspelar sig i den lilla kuststaden Monterey i Kalifornien, snarlik den stad där författaren växte upp. Handlingen kretsar kring de levnadskonstnärer som bor runt gatan där stadens största fabrik för framställning av fiskkonserver ligger. Nyöversättningen presenteras av Per-Olof Mattsson.
John Steinbeck fick Nobelpriset 1962 med prismotiveringen: “För hans på en gång realistiska och fantasifulla berättarkonst, utmärkt av medkännande humor och social skarpsyn.”
Mycket i den klassiska romanen kretsar kring den uppskattade läkaren och forskaren Doc. De arbetsskygga dagdrivarna, med Mack i spetsen, bor i Ungkarlspalatset, en utrymd lagerlokal. Där bor de gratis tack vare den kinesiske ägaren Lee Chong. När det stora kalaset närmar sig bjuder Mack in bland många andra föreståndaren för kvarterets bordell, den praktfulla Dora och hennes kvinnor.
Universitetslektor Per-Olof Mattsson presenterar berättelsen så här: “Galleriet av personligheter är minnesvärt. Lee Chong har en livsmedelsaffär som är ‘osannolikt välsorterad’. Det enda man inte kan få där tillhandahålls av Dora s bordell. Lee kan inte uttala bokstaven r och är en ständig måltavla för dagdrivarnas försök att överlista honom. Deras ledare Mack håller, liksom flera av de andra, till i Ungkarlspalatset. Mack är ‘åldermannen, ledaren och auktoriteten’ bland en grupp män som saknar ‘varje annan strävan än den efter mat, alkohol och allmän trivsel’. Deras uppfinningsrikedom när det gäller att undvika onödigt arbete och att på andra sätt skaffa sig livets nödtorft är beundransvärd.”

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “Det Stora Kalaset”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *