Förbländningen

kr206.00

Köp nu!

Artikelnr: 1061600195875077 Kategorier: , ,

Beskrivning

»En av 1900-talets bästa romaner.« | Iris Murdoch
»I Förbländningen besparas ingen. Professor och möbelförsäljare, doktor, hushållerska och tjuv alla är under angrepp. Den obarmhärtiga kvaliteten i komedin bygger upp en av århundradets mest skräckinjagande litterära världar.« | Salman Rushdie
Ett av 1900-talets märkvärdigaste romanmästerverk
Språkforskaren Peter Kien vill bara vara i fred med sina tjugotusen böcker i våningen i Wien. Han har inte många försonande egenskaper: kall, rigid, misantropisk, misogyn. Genom ett ödesdigert missförstånd blir han tvungen att gifta sig med sin hushållerska Therese. Vad som först liknar en praktisk lösning slutar som mänsklig samvaro ofta gör – i katastrof.
Förbländningen från 1935 blev Canettis enda roman. En mänsklighetens vansinneskomedi om hur människor inte kan sluta behärska varandra. Respektabel är här endast maktmänniskan – den starke bländar den svage. Canetti var sin onda tid på spåren, långt före andra världskrigets utbrott. Med ett förord av kritikern Fredrik Hertzberg.
ELIAS CANETTI [1905 1994] föddes i Bulgarien men skrev på tyska och levde större delen av sitt liv i England. Förutom mästerverket Förbländningen, hans enda roman, är han känd för sin memoartrilogi och för den filosofiska essän Massa & makt [1960]. 1981 tilldelades han Nobelpriset i litteratur.
»Elias Canetti registrerar klart och knivskarpt som Kafka. En av förra seklets märkvärdigaste romaner.« | Aftonbladet
»Förbländningen är ett verkligt kraftprov. Med en prosa som präglas av en stark stilistisk medvetenhet beskriver Elias Canetti skeenden som blir både absurt fantasifulla och groteskt demoniska. Den gestaltande kraften är helt Canettis egen han är en oefterhärmelig röst!« | Kristianstadsbladet

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “Förbländningen”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *