Heckscher Eli F;Janusansiktet Eli Heckscher – Nationalekonom Och Ekonomisk Historiker

kr183.00

Köp nu!

Artikelnr: 1061600800725029

Beskrivning

Eli Heckscher (1879-1952) är en av de största svenska ekonomerna genom tiderna. Han är upphovsman till det moderna tänkandet om utrikeshandel – den s k Heckscher-Ohlin-modellen. Om Heckscher hade levt 1977, när Bertil Ohlin och James Meade fick Nobelpriset i ekonomi för sina bidrag till bland annat utrikeshandelsteorin, hade han utan tvivel delat det med dem. Han är också Sveriges mest kände ekonomiske historiker. Hans böcker om kontinentalsystemet, merkantilismen och Sveriges ekonomiska historia är i dag klassiker.
Heckschers övriga produktion är mindre känd. Särskilt bortglömd är Heckscher som metodolog och banbrytare för en modern syn på relationen mellan ekonomi och historia – och på ämnet ekonomisk historia, som han grundade i Sverige.
I denna antologi presenteras texter av Eli Heckscher om metod, ekonomisk teori och ekonomisk historia, texter som känns påfallande fräscha och aktuella i dagens ekonomiska diskussion.
Om redaktörerna:
Rolf G H Henriksson, disputerade i nationalekonomi vid Northwestern University i USA, och arbetade i många år som universitetslektor i nationalekonomi vid Stockholms universitet. Han har skrivit om nationalekonomi och nationalekonomer i Sverige – inte minst om Eli Heckscher – och är specialist på ekonomisk doktrinhistoria.
Mats Lundahl är professor i utvecklingsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Han är författare till en lång rad böcker och artiklar i utvecklingsekonomi och internationell ekonomi, och en av redaktörerna av Bertil Ohlin. A Centennial Celebration (1899-1999) (MIT Press, 2002).
Av Timbro har tidigare även utgivits Eli Heckscher – Om staten, liberalismen och den ekonomiska politiken
Läs titeln online här->

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Heckscher Eli F;Janusansiktet Eli Heckscher – Nationalekonom Och Ekonomisk Historiker”

Din e-postadress kommer inte publiceras.