“må De Herrskande Klasserna Darra” – Radikal Retorik Och Reaktion I Stockholms Press, 1848-1851

kr259.00

Köp nu!

Artikelnr: 1061600200613183 Kategori:

Beskrivning

Med rapporteringen från februarirevolutionens Frankrike 1848 spreds berättelser om en politiskt uppvaknande arbetarklass till den svenska debatten. Samtidigt anammade radikala kretsar i Stockholm revolutionens mest brännbara slagord och sökte med dem väcka även svenska arbetare till medvetande och kamp arbetets befrielse och borgarväldets slut. Därmed började koordinaterna för människors invanda självbilder att flyta och konturerna av ett nytt klasspolitiskt konfliktfält att framträda i Sverige.
I “Må de herrskande klasserna darra” är Stockholm skådeplatsen för en studie av de meningsstrider som följde på arbetarnas inträde som politiska aktörer i den offentliga diskursen. Boken gör en kritisk nytolkning av det turbulenta historiska skede vid 1800-talets mitt då kapitalismens tillhörande klasstruktur först började anföras som politisk mobiliseringsgrund i Sverige och förvärvade sin ställning som given referenspunkt för kollektiva identifikationer och handlingssätt.
John Björkman är idéhistoriker verksam vid Stockholms universitet. “Må de herrskande klasserna darra”. Radikal retorik och reaktion i Stockholms press, 1848-1851 är hans doktorsavhandling.

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera ““må De Herrskande Klasserna Darra” – Radikal Retorik Och Reaktion I Stockholms Press, 1848-1851”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *