Mat – En Krigisk Historia

kr219.00

Köp nu!

Artikelnr: 1061600195804228 Kategorier: ,

Beskrivning

Bristen på mat har genom historien orsakat så väl revolutioner som störtat monarkier. Det sägs att Sverige aldrig varit så nära en revolution som under första världskriget, och att påtryckningarna var upprörda husmödrar.
Under de båda världskrigen spelade livsmedelsförsörjningen en avgörande roll. Miljontals européer hungrade på grund av krigets inverkan på världshandeln. Utsvältningan vändes också som direkt vapen; under första världskriget svalt hundratusentals tyskar och österrikare ihjäl som en följd av Storbritanniens blockad.Leningrads belägring under andra världskriget är ytterligare ett ruskigt exempel som gått till historien.
Men det finns ljusare aspekter. Det har diskuterats att en del människor faktiskt fick en bättre hälsa genom att tvingas äta mindre kött-, fett- och socker och istället mer grönsaker och frukt. Under krigen fick man lov att hitta på alternativ: ta tillvara på närmiljön, skapa nyodlingar och lära sig att återvinna.
Mat – En krigisk historia visar att vi har mycket att lära av historien om mat och krig, inte minst om vi vill bygga ett hållbart samhälle. Många goda idéer har nämligen fötts under krigsberedskapen.I boken finns också exempel på uppfinningsrika krigsrecept från olika länder.
Folke Schimanski är journalist och historiker. Han har skrivit en rad böcker, senast De bortglömda. Andra världskriget i Asien, Afrika,Oceanien och Latinamerika utgiven av Leopard förlag (2015)

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Mat – En Krigisk Historia”

Din e-postadress kommer inte publiceras.