Mönstersamhället

kr269.00

Köp nu!

Artikelnr: 1061600201764093 Kategorier: ,

Beskrivning

1924 hittades guld i skogarna utanför det som idag är Boliden i Västerbottens inland. En hel gruvindustri byggdes upp och ett samhälle. Gruvbolaget ville locka arbetare, tjänstemän och gruvexperter till ett perfekt samhälle som var rent, snyggt och modernt ett mönstersamhälle.
Boliden växte fram under samma tid som folkhemmet. I bruksmiljön var det bolaget inte det allmänna som tog ansvar för tryggheten, men målet var i grunden detsamma. De följdes åt, Bolidens utveckling och det svenska samhällets. Klassamhällets emblem, de auktoritära styrelsesätten, men även samförstånden mellan arbetare och direktörer, mycket var typiskt svenskt. Bolidens själva tillblivelse var unik och guldet gav under flera decennier allt en särskild lyster.
Men sedan guldet tagit slut och gruvan stängdes, liknar utvecklingen den som andra mindre svenska samhällen har genomgått. Särskilt de bruksorter som ligger långt ifrån storstäderna.
Anneli Rogeman växte upp i Boliden, hennes far var tjänsteman i gruvbolaget. I Mönstersamhället återvänder hon till sin hemort och skildrar hur samhället skapades och hur det formade människorna som levde och växte upp där. Och om vad som hände när guldet tog slut och nya mönster växte fram i Boliden, mönstersamhället i norra Västerbotten.

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Mönstersamhället”

Din e-postadress kommer inte publiceras.