Wallengren Hans;Socialdemokrater Möter Invandrare – Arbetarrörelsen, Invandrarna Och Främlingsfientligheten I Landskrona Under Efterkrigstiden

kr231.00

Köp nu!

Artikelnr: 1061600786212373

Beskrivning

I få städer har socialdemokraterna haft en så dominant ställning som i Landskrona under 1900-talet. Länge har också invandrare kommit dit, som arbetskraft eller på flykt undan krig och förtryck i sina ursprungsländer. Men trots arbetarrörelsens uttalade engagemang för att invandrarna ska välkomnas och integreras väl tycks främlingsfientliga strömningar ha fått ett särskilt starkt fäste i Landskrona.
I Socialdemokrater möter invandrare analyserar historikern Hans Wallengren arbetarrörelsens sätt att hantera invandring, segregation och främlingsfientlighet i Landskrona efter 1945. Han blottlägger attityder, handlingar och tänkesätt som påverkat arbetet och format arbetarrörelsens politik på den lokala nivån. Finns det kanske även ett samband mellan dessa förhållningssätt och framväxten av främlingsfientliga opinioner och partier?
Genom att belysa utvecklingen i ett längre tidsperspektiv kan vi upptäcka generella mönster och förändringsprocesser som inte låter sig fångas i en enbart samtidsorienterad betraktelse. Författaren beskriver och analyserar fenomen som boendesegregation, valrörelser och flyktingmottagande ur ett historiskt perspektiv och bygger sin studie på ett brett källmaterial från bland annat arbetarrörelsen, kommunala organ och lokalpressen.

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Wallengren Hans;Socialdemokrater Möter Invandrare – Arbetarrörelsen, Invandrarna Och Främlingsfientligheten I Landskrona Under Efterkrigstiden”

Din e-postadress kommer inte publiceras.